- Ćwiczenia na biceps z gumą oporową – skuteczny sposób na silne ramiona
- Jak Druk Opakowań Wpływa na Wizerunek Produktów Kosmetycznych?
- Ile się czeka na wykonanie usługi w pralni?
- Ćwiczenia na lądzie dla kitesurferów: Jak skutecznie przygotować się do sportu
- Motywacja Sportowa - Klucz do Osiągnięcia Sukcesów w Sporcie
A zimą to idę na grzyby
Dla większości grzybiarzy sezon trwa od wczesnej jesieni do późnej jesieni. Jest więc to tylko kilka tygodni, w których możemy zbierać grzyby. Chyba że zaczniemy brać pod uwagę inne gatunki grzybów. Nie wszystkie bowiem pojawiają się na jesień. Część z nich ma naprawdę nietypowe upodobania jeśli chodzi o pory roku i pojawia się zimą. Na dodatek wiele z nich to gatunki jak najbardziej jadalne, pełnowartościowe i pożywne.
Boczniak ostrygowaty
Bardzo smaczny i nawet popularny grzyb zimowy. Świetnie nadaje się do smażenia w cieście i marynowania z cebulą. Ma również wiele właściwości dla zdrowa. Posiada dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy C i B oraz wiele cennych związków mineralnych.
Wyrasta dość wcześnie, bo można go już spotkać w październiku. Głównie pojawia się na topolach, brzozach bukach i wierzbach, ale może się sporadycznie pojawić na jakimś świerku. Nie przeszkadza mu stan zdrowia drzewa – czy żywe, czy martwe drzewo.
To, czego szukamy to owocnik pojawiający się na drzewie. Dość duży, płaski, w kolorach brązu, szarego, niebieskawego lub fioletowego. Najczęściej można go wypatrzeć w grupach – rosnące jedne po drugimi.
Płomiennica zimowa
Inna nazwa tego grzyba to zimówka aksamitnotrzonowa. Jest bardzo popularna w Polsce. Również pojawia się już w październiku, aby zakończyć sezon w marcu. Pojawia się nie tylko w lasach, ale często i w ogrodach i parkach. Upodobała sobie pieńki i pnie drzew liściatych jak topola i wierzba, ale nie pogardzi innymi liściastymi drzewami.
Bardzo ceniona jest w kuchni azjatyckiej, gdzie znana jest po nazwą grzyba enoki. Dobrze pasuje do zup i marynat. Trzeba jednak pamiętać, że jadalne są jedynie kapelusze – resztę musimy odrzucić.
Nie trudno ją odróżnić od innych grzybów pojawiających się tą porą. Inne zimowe grzyby jadalne nie mają bowiem tak nasyconych kolorów. Zimówka ma jaskrawy, intensywny, pomarańczowo-żółty lub miedziano-żółty kapelusz – stąd nazwa płomiennica. Cienki trzonek o ciemnej, fioletowo-brązowej barwie.
Uszak bzowy
Jak sugeruje nazwa, uszak bzowy wyrasta bardzo pospolicie na czarnym bzie, ale zdarza mu się, wyrosnąć na klonie, czy olszy. Nie jest jednak takim typowym zimowym grzybem, gdyż pojawia się cały rok.
Początkowo czerwonobrązowe owocniki mają kształt bąbelków, by potem zmienić się w charakterystyczne uszy. Na zewnątrz chrząstkowate, a w środku galaretowate. Taka konsystencja sprawia, że świetnie nadają się do zup, marynowania i suszenia.
Zimowe grzyby jadalne
Jak widać grzyby pojawiające się zimą, wcale nie są tylko niejadalne. Jest wiele gatunków, które pojawiają się zimą i są jadalne, dzięki czemu skutecznie mogą przedłużyć sezon grzybobrania, aż do wiosny. Bo wiosną, również pojawiają się pysze grzyby jadalne.